nedelja, maj 19, 2024

V zadnjih letih je matični mleček s svojimi okrepilnimi in zdravilnimi lastnostmi postal zelo priljubljen. Pri boleznih pomaga k boljšemu zdravju, zdrave pa ohranja pri zdravju in jih pomlajuje.

Čebelja družina je sestavljena iz treh komponent: matice, čebel delavk in trotov. Matica je edina spolno razvita čebela in njena naloga je vzdrževanje čebelje družine. V največjem razvoju čebelje družine je sposobna izleči več kot 2000 jajčec dnevno. Čebele delavke so ženskega spola z nedozorelimi spolnimi organi in njihovo število je med 40-70.000 v čebelji družini in skrbijo za pridelavo čebeljih pridelkov ( med, vosek, propolis, cvetni prah, matični mleček in strup). Med sto in tisoč pa je v panju trotov, moškega spola. Ko se čebelja paša konča jih čebele izženejo iz panja, kjer odmrejo od lakote. Matica in čebele delavke se razvijajo iz oplojenih jajčec, troti pa iz neoplojenih.

Ličinke iz katerih se izleže v 14 dneh matica dobivajo za prehrano matični mleček. Ličinke iz katerih se pa razvijajo delavke pa dobivajo navadni mleček. Je pa tudi tako če imamo ličinke delavk in jih čebele hranijo z matičnim mlečkom se pa v 14 dneh iz ličinke izleže matica.

To priča o zares bogati sestavi matičnega mlečka.

Svež matični mleček je gosta prosojna snov. Ima specifičen vonj in kiselkast okus. Specifična teža mlečka je 1,1 in dobro elektro-prevodnost, ki je odvisna od koncentracije raztopine in temperature. Pri 20°C ima matični mleček koeficient refrakcije 1,3997 – 1,3811, pH 1% vodne raztopine matičnega mlečka je 3,6 – 4,8. Liofiliziran matični mleček je prah bele do svetlo krem barve in zelo hidro skopičen. Njegova vodna raztopina ima podobne fizične lastnosti, kot raztopina svežega matičnega mlečka. Matični mleček vsebuje vse osnovne sestavine za nastanek in obstoj živega organizma: beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine, aminokisline, fermente, hormonoidne snovi, mikroelemente in podobno. Sestava matičnega mlečka je zelo odvisna od starosti ličink in trenutka odvzema iz matičnika, od fiziološkega stanja in moči čebelje družine, od sezone pridobivanja, od pogojev hranjenja in verjetno od doslej nepoznanih dejavnikov.

Matični mleček ima 69% vode in 31% suhe snovi, mleček za čebele delavke in trote pa le 28% suhe snovi. V vsakem matičnem mlečku 18% beljakovin, 10 – 17% sladkorjev, 5,5% maščob in preko 1% soli. Albumini in globulini so v razmerju 1:1 – 1:2. nekatere beljakovine so vezane na sladkorje in lipide v visokomolekularnih spojinah (glukoproteidi in lipoproteidi). Beljakovine so sestavljene iz 5 – 8 fakcij iz katerih so izločili 22 aminokislin, vključno z vsemi esencialnimi. Glukoza in fruktoza sta večji del sladkorjev v matičnem mlečku, 5 – 12%, v manjših količinah so še: saharoza do 10%, trihanoza do 0,09%, traheloza in neotraheloza v komaj zaznavnih količinah. Lipidi so v matičnem mlečku v etru topljivi frakciji od 1,5 – 7%. To so fenoli, steroli, gliceridi, voski, neutralne maščobe, fosfolipidi in organske kisline. Prostih organskih kislin je 80 – 90% od etrskega ekstrakta. V matičnem mlečku so našli 10-hidroksi-2- decensko kislino v povprečju 4,38%. V različnih količinah se nahajajo še: parahidroksibenzojeva, lavrinska, adipinska, pimelinska, palmitinska, azelinska,stearinska, oleinska, linolinska, sebacinska, vonjalna, 3-,9- in 10hidroksidekadonska, alfalipoenova kislina in druge. Splošna kislost matičnega mlečka je od 3,3 – 6. Od fosfolipidov so našli svingomielin, lecitin in kefalin. Glukolipide sestavljajo 5 komponent, od katerih so trije gangliozidi.

Našli so manjše količine lipotopljivih viatminov A, C, D, K in večje količine v vodi topljivih vitaminov iz skupine B (B1, B2, B3, Bc, PP) V matičnem mlečku so naslednji makro in mikroelementi: železo, žveplo, magnezij, mangan, baker, kalij, kalcij, natrij, krom nikelj, srebro, kobalt, aluminij, arzen, živo srebro, bizmut in zlato. Razmerje med kalijem in natrijem je 5 – 8, med magnezijem in kalijem pa 2 – 4. skupna vsebnost fosfatov je 2,78 mg/g, organskih fosfatov pa je 67%. Kobalt kot sestavina vitamina B12 aktivno deluje v različnih beljakovinah v organizmu. Velika koncentacija cinka ugodno vpliva na spolno moč matice.V matičnem in čebeljem mlečku so naslednji encimi: invertaza, amilaza, katalaza, askorbinoskidaza, proteolitični encimi, kisla fosfataza, holinesteraza, acetilholin in holin.

Vsebuje nukleinske kisline in proste nukleotide. Ribonukleinske kisline so v 3,9 – 4,8 mg/g  suhe snovi, dezoksiribonukleinske 201 – 233 mg/g. Od nukleotidov topljivih v kislinah prevladujejo adenozinovi, uridinovi v manjših količinah so guanozinovi in citidinovi, mono in difosfati. Matične in čebelje ličinke vsebujejo nukleinske kisline ki so pomembne za sintezo specifičnih beljakovin.

     I.            Zdravilne lastnosti matičnega mlečka

Matični mleček priporočamo, ker:

 • povzroča splošno dobro počutje,
 • omogoča daljše umsko delo brez utrujenosti,
 • poveča tek,
 • normalizira razvoj rasti pri otrocih,
 • pri ženskah blaži težave pred meno in po njej,
 • povečuje odpornost organizma proti boleznim,
 • spodbuja razvoj in rast las,
 • deluje kot pomemben krvotvorni spodbujevalec,
 • dobro učinkuje pri zdravljenju revmatizma in pri pomanjkanjih vitaminov,
 • blaži kronične oblike utrujenosti in daje izčrpanim občutek moči,
 • učinkovito blaži živčnost
 • pri izčrpanih ljudeh izboljša delovanje žlez;
 • učinkovito blaži težave, ki so povezane s srcem, jetri ali želodcem,
 • uničuje ali preprečuje razrast nekaterih bakterij, virusov in glivičnih okužb.

 

 1. Način uporabe in odmerki matičnega mlečka

Oralno. Odmerek je odvisen od starosti bolnika in vrste bolezni. Odmerek naravnega mlečka za dojenčke je 5–10 mg dnevno, za odrasle pa 250–300 mg dnevno v dveh obrokih, zjutraj in zvečer, pred jedjo. Naravni matični mleček vstavimo pod jezik, dražeje in tablete pa lahko pogoltnemo. Zdravljenje traja 1–2 meseca in ga lahko večkrat ponovimo.

Z vbrizgavanjem. Matični mleček, ki je pripravljen v te namene, vbrizgamo podkožno ali v mišico. Ta način uporabljajo v Franciji, Italiji in Rusiji.

Zunanje. Zunanje ga uporabljamo pri lokalnih aplikacijah v kombinaciji z medom ali zdravilnimi mazili za dermatološke in kozmetične potrebe. Lahko se uporablja tudi v kombinaciji z drugimi zdravili.

Svež matični mleček shranjujejo v majhno embalažo, 5–30 g, ki mora biti hermetično zaprta. Hranimo ga v hladilniku. Jemljemo ga v odmerkih 5-300 mg pod jezikom dvakrat dnevno v dveh obrokih, zjutraj in opoldne, pred jedjo. Uporabljamo ga lahko tudi v mešanicah z medom, kjer je vsebnost matičnega mlečka 1–5 %. Nekateri ga priporočajo kot vodno-alkoholno raztopino s 45 % alkohola v razmerju 20 : 1 pod jezik po 10 kapljic pred jedjo. 250 mg svežega matičnega mlečka damo v 120 g medenega sirupa. Predpisujemo po 1 žličko pol ure pred jedjo. Z znanstvenimi raziskavami so ugotovili, da svež matični mleček v normal-nih pogojih na svetlem, toplem in kisiku iz zraka izpostavljenem stanju izgubi biološko vrednost v 3–10 dneh. Matični mleček, ki je shranjen v hermetično zaprti stekleni posodi, v zamrzovalniku pri −10 °C obdrži biološko vrednost do 5 mesecev. Suh liofiliziran matični mleček, hranjen na temperaturi 0–14 °C, obdrži biološko vrednost do 5 let.

Pred uporabo se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.