ponedeljek, oktober 25, 2021

Sončno julijsko soboto smo točili med 2021

Veseli smo, ker smo v letošnjem zahtevnem letu točili med. To je mešanica lipovega in kostanjevega medu. 

Da se malo spomnimo, kako je zgledala letošnja čebelarska sezona. Aprila je pričelo vse lepo cveteti. Divja češnja se je lepo razcvetela, saj je bilo za aprilski čas zelo toplo. Tudi regrat je začel lepo cveteti in čebele so ga pričele lepo obletavati in nabirati. A ravno ko bi naj pričela mediti divja čenja in regrat se je vreme obrnilo v smer, ki si je čebelarji ne želimo. Pričelo se je hladno obdobje z dežjem. Takšno slabo nestanovitno vreme je trajalo do konca aprila in še celoten maj. To pa pomeni, da letošnjega cvetličnega meda pri nas čebele niso mogle nabrati. V juniju se je delno otoplilo in v juliju je zacvetela lipa in kostanj, ki je pri nas glavna paša za čebele, saj smo na južnem sončnem delu Pohorja na nadmorski višini 550 m. 

Moj mentor Tone iz čebelarskega društva Rače in moj sodelavec, mi je pomagal čebele pripraviti tako dobro, da so nabrale res lepo količino medu, za naše malo čebelarstvo, ki čebelari po sonaravni metodi, ki je obvezna pri ukvarjanju z Apiterapijo.

       

apihiska med1 apihiska med2
Vito z ometalnikom za čebele Vito in Tone pri pripravah na odvzem medenih satov

 

V soboto 24. 7. 2021 smo točili mešanico lipovega in kostanjevega medu. Na pomoč mi je zopet priskočil Tone. Na praksi pa sva imela tudi mojega sina Vita, ki ima veliko veselja do čebelarjenja.

Zvečer smo se vsi skupaj razveselili lepe bere 30 kg mešanice lipovega in kostanjevega medu, ki je zelo dober po okusu.  

 

apihiskamed
Mešan lipov in kostanjev med 2021 

 

Poudariti moram, da smo tudi čebelam pustili dovolj, da bodo ob krmljenju lahko preživele zimo. Zelo pomembno, da ob sonaravnem čebelarjenju pustimo čebelam tudi med za hrano čez zimo. 

Hvala čebelice za pridno delo skozi zahtevno leto. 

 

 

 

Kako izdelati doma sveče iz čebeljega voska

 

Danes vam bom predstavil, kako doma sami izdelate sveče iz čebeljega voska.

https://www.facebook.com/Apihiska

Stenj

Zelo pomembno: za sveče iz čebeljega voska potrebujete okrogel bombažni stenj.

Ploščati stenji, ki se običajno uporabljajo za parafinske in stearinske sveče, ne delujejo. Zaradi svoje strukture lahko okrogli stenji prenašajo več voska brez zamašitve, kar je še posebej pomembno pri bolj viskoznem čebeljem vosku.

Okrogli stenji so na voljo v različnih velikostih. Debelina (število), ki jo potrebujete, je odvisna od poznejšega premera sveče in jo najdete v naši tabeli.

 

Vosek

Najbolje je, da čebelji vosek kupite pri čebelarju. Torej imate kontaktno osebo in ste lahko prepričani, da za svoje sveče resnično uporabljate 100% čisti čebelji vosek.

Dobra surovina je osnovna zahteva za uspeh sveč in zgorevanje čisto brez saj. Zato bodite pozorni na čim bolj čist vosek. Čebelji vosek brez ostankov ekološko vzgojenih čebel večkrat razjasnimo, dokler ne ostane brez suspendiranih snovi. Nato ga vlijemo v praktične 100 g palice.

Cene za 100g voska se gibljejo med 20 in 60 € odvisno od tega ali je vosek ekološki ali pa je obremenjen z zravili proti varoji.

Pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in ponudili vam bomo čebelji vosek.

 

Oblika

Za najboljše izelane sveče potrebujete visokokakovostnimi silikonski kalup. Če ste malo kreativni, vam ni treba kupovati izredno dragih kalupov.

Čebelji vosek lahko na primer nalijete neposredno v okrasne kozarce, stare skodelice ali čudovite pločevinke. Tudi polovico pomarančne lupine, zvitkov toaletnega papirja ali zavitkov tetrapakla lahko čudovito nadgradite in spremenite v obliko sveče. Dejansko lahko skoraj vsak toplotno odporen kalup uporabimo kot model za sveče in ga napolnimo s čebeljim voskom.

Bodi ustvarjalen!

 sveča iz čebeljega voska

 • PRIPRAVA

  1.Pripravite obliko in stenj

  Ne glede na to, ali gre za profesionalni silikonski kalup, kozarec za konzerviranje ali zvitek toaletnega papirja - priprava kalupa za ulivanje je vedno enaka. Stenj za svečo je treba pritrditi na sredino kalupa s pomočjo lesenih nabodalcev in gumic ali obeska za oblačila.

  Če je vaša oblika sveče odprta na obeh straneh (npr. Zvitki toaletnega papirja), jo pritisnete na trdo podlago, da se spodaj zapre. S pločevinkami za hrano lahko izvrtate luknjo, skozi katero se potegne stenj. T

 • STOPITE VOSEK

  2.V vodni kopeli segrejte čebelji vosek

  To najlažje naredite v starem loncu ali skledi, ki je v vročo kopeli. Vendar pazite, da v lonec ne pride voda. Prosimo, bodite zelo previdni z vročim voskom, zlasti kadar so otroci v bližini.

  Pomembno je, da se vosek topi pri razmeroma nizkih temperaturah (približno 70 - 80 ° C). V ta namen voda v loncu ne sme vreti. Mešajte vosek, dokler ni tekoč.

 • NALIVANJE VOSKA

  3. Nalijte sveče

  Najprej v pripravljen kalup nalijte le tanek sloj voska za sveče.

  Nato lahko preostali tekoči vosek previdno vlijete v model in pustite, da se počasi ohladi.

  Strokovni nasvet: Ko se vosek strdi, se včasih okoli stenja pojavi majhna vdolbina. To lahko napolnite z vročim voskom. To pa je treba storiti razmeroma kmalu, preden se sveča popolnoma ohladi, saj se v nasprotnem primeru obe plasti voska ne bosta dobro povezali med seboj. Počasi in enakomerno ohlajanje napolnjene sveče tudi preprečuje to depresijo.

  https://www.facebook.com/Apihiska

 

 

 

Jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk 2020

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11., obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na nepredvidljive razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtci ne bodo pripravljali, je pa s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podana pobuda, da 20. novembra pri pouku na daljavo ali če bodo razmere dovoljevale učni proces v razredu del šolske ure namenijo dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrkovanja.

Pomen rednega zajtrkovanja ter izbire lokalne hrane iz bližine.

Letos imajo še večjo vlogo tudi starši in seveda vzgojitelji, da mlajšim predstavijo pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Pripravite Tradicionalni slovenski zajtrk tudi doma

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem so lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni ter proaktivni tudi več dni prej, tudi pri drugih dnevnih obrokih.

 

Vir: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/jubilejni-10-tradicionalni-slovenski-zajtrk-letos-v-drugacni-obliki/

Izdelava sveč in figuric iz čebeljega voska

Pričeli smo z izdelavo sveč iz čebeljega voska. Sveče izdelujemo po starodavni metodi topljenja voska na starem zidanem štedilniku na drva. Vosek topimo po preiskušeni metodi vodne kopeli, katera v kombinaciji z ognjem ustvarjenim z pohorskimi drvmi da vosku posebno mehko topljenje kar je poseben čar naših sveč.  Naša kmetija ima v stari hiši stari preko 100 let stari štedilnik na drva, katerega smo letos tudi obnovili. Celoten štedilnik je zidan z šamotnimi zidaki. Na tem štedilniku se je pretopilo že kar nekaj voska iz prav tako izdelalo veliko število sveč.

 smreka1

Pričeli smo tudi z izdelavo figuric za jaslice iz čebeljega voska. Pri tem je prav tako potrebno rahlo stopiti vosek in ga v tekoči obliki preliti v kalupe. Potem se mora v kalupu ohladiti in po približno 20 minutah lahko vzamemo figurico iz kalupa. 

 

 jasl1

Kako se obraniti prehlada in čistiti zamašen nos?

Prihajamo v obdobje prehladov in zamašenega nosu, ki je zelo pogost pojav.

Z uporabo propolisa na vodni osnovi in medu raztoljenega v vodi lahko dvignemo odpornost telesa že pred prehladnim obolenjem.

V kolikor nas presenneti zamašen nos, pa uporabimo kapljice prropolisa na vodni osnovi jih nakapamo na majhen kos papirnatega robčka in si le tega vstavimo v nosne odprtine za nekaj minut. Kaj hitro se nam prične cediti iz nosu.. 

V tem obdobju lahko obiščemo tudi apihiško v kateri je Propolina, katerta izhlapeva propolis in le ta blagodejno deluje na nas in naše dihalne organe.

  apihis1   Postelja je zgrajena iz rdečega bora, preobleka na njej pa iz čiste ovčje volne.