sreda, september 28, 2022

Sproščanje z vdihovanjem čebeljega zraka

Sproščanje s čebeljim zrakom

Čebelji zrak je aerosol, to je zrak iz čebeljega panja. Vsebuje hlape cvetnega prahu, medu, propolisa, flavnoidov iz čebelje družine. Čebele s krili povzročajo ventilacijo v panju in vse te zdravilne snovi razpršijo v zrak.

Poglavitne prednosti aerosolne terapije so: Možnost zdravljenja najbolj oddaljenih delov dihalnega sistema, kot so alveole (mešički), saj razpršeni delci zdravilnih učinkovin dosežejo vse dele dihal.

Izogibanje neželenim učinkov, do katerih lahko pride pri ostalih načinih zdravljenja bolezni dihal.

Aerosolna terapija je eden najpomembnejših načinov zdravljenja bolezni dihal. Vdihavanje čebeljega zraka ima zelo blagodejen učinek in zelo dobro vpliva na zdravljenje dihal in duševno počutje.

Zaradi vdihovanja eteričnih snovi iz panja, terapija ugodno vpliva na zdravljenje obolenj kot so astma, alergije, kronični bronhitis, kronična obolenja grla, zelo dobro pomaga pri migrenah, infekcijskih okužbah zgornjih in spodnjih dihal (vnetje sinusov, vnetje nosne sluznice, vnetje ušes, bakterijski in virusni bronhitis), stresih stanjih, psiho-fizičnih težavah, senenem nahodu, pljučnih obolenjih, nespečnosti, nemirnosti otrok, izboljšuje imunski sitem in splošno počutje. Šumenje čebel deluje pomirjevalno in sproščujoče. Bivanje v čebelnjaku 1 uro na dan zelo ugodno vpliva na psihofizično počutje,

Vedno več športnikov se odloča za terapijo z vdihovanjem čebeljega zraka. Krepitev fizične moči športnikov (imajo več zraka, večje in daljše napore zmorejo).

apihiska

Kje se vdihuje čebelji zrak?

Čebelji zrak se vdihuje v apikomori, v kateri se uporabnik lahko zadrži brez nevarnosti, da bi ga pičila čebela. Apikomora je zaprt prostor, v katerem obiskovalec sedi, stoji ali leži, za odprtim panjem s čebelami in vdihava arome. Med terapijo pa se aerosol lahko vdihuje tudi preko namenske cevi in maske iz panja, izdihuje pa se ga v prostor v čebelnjaku. Pred cevjo je nameščena zaščitna mrežica, ki varuje da ne bi vdihnili čebele.

Na koliko časa se vdihuje čebelji zrak:

Enodnevna terapija             1 x 30 min

Tridnevna terpaija             3 x 30 min

Petdnevna terapija               5 x 30 min

Kronični bronhitis in astmatična obolenja

4        tedne vsak      3 dan              30 min

Po pljučnici in drugih boleznih dihal

2       tedna vsak     3 dan              30 min

Za obvladovanje stresa in sproščanje

1 x tedensko           30 min

Vdihovanje aerosola v apikomori:

Priporočljivo 10 dni (vsak drugi dan) po 30 min

Vdihovanje aerosola je zlo zdravo in odlično preventivno zdravljenje. Dobro bi bilo, če bi vsak človek, ki ima dihalne težave, hodil na terapijo z vdihovanjem čebeljega zraka.

Vzpon na Areh in spust Januar 2022

 

                                                 

Nedeljo 30.1.2022 sem se zjutraj ob 8,00 odpravil na trail tek na Areh. Zjutraj sem spil kavo, si naredil zajterk z dvema čajnima žličkama našega medu Apihiška in se odpravil na pot.  Vzpon na Areh sem načrtoval približno mesec in pol in se tudi kondicijsko pripravil. Za teke zadnjega pol leta uporabljam uro Garmin 245, tako da kontoliram pulz in čas teka. Vedno je prvi kilometer najtežji, saj telo še ni ogreto. Štartal sem pri Apihiški, in se odpravil po cesti proti Lepemu vrhu, kot se imenuje hrib nad našo domačijo. Prvi pol kilometra je približno 50 metrov vzpona, takoj zatem pa se prične ravnina, ki cca 3 kilometre z manjšimi vzponi med gozdovi in travniki. Planice je na nadmorski višini 650 metrov in zamano je 3km poti. Na levi strani sta dva kmečka turizma pri Baronu in pri Kovačniku. Takoj za tem se prične prvi manjši vzpon, ki mi malo vzame sapo. Imam še vedno dovolj energije in zdaj pridejo palice še kako v poštev. Takoj za tem vzponom sledi Vrhovšekova ravnina, kjer si malo odpočijem. Do zdaj sem vsako ravnino vsaj malo tekel in dvigoval tempo. Po približno 4,5 km, me pričaka prvi bolj zahteven vzpon, in sem že na cca 780 m nadmorske višine, približujem se 5 km , ki je pri Cestniku in tam je 800 m nadmorske višine. Zdaj me čaka na dolžini cca 1 km vzpon na 900 metrov, skozi prelep gozd, smreke, jelke in bukve. To je eden izmed težjih delov mojega izziva vzpona na Areh. Ko premagam ta vzpon me čaka najlepši del poti, to je ravnina oz. celo malo spusta proti Pekovemu križu skozi prelep gozd. Pri Perkovem križu kaže ura 70 min in za sabo imam 7 km traila. Malo se ustavim popijem vodo, pojem malo banane in nadaljujem vzpon na Areh. Čaka me zadnje tri kilometre po snegu in težjem terenu, tudi veter piha. Zdaj me čaka dvig iz 900 nm na 150 nm na treh kilometrih. Tempo malo upočasnim in se previdno prebijem na Areh. Na Arehu grem v Ruško kočo, kjer se preoblečem, spijem refošk z vodo malo poklepetam in se spustim v dolino. Nazaj večino poti kontrolirano tečem in se vrnem po 3 ure 22 minut. Naredim 800 m vzpona in 800 m spusta. Mišice si namažem s našim produktom Apihiške Smrekovim mazilom, da regeneracija čimprej steče. Drugi dan nimam pretiranega vnetja mišic. 

   

 

Sončno julijsko soboto smo točili med 2021

Veseli smo, ker smo v letošnjem zahtevnem letu točili med. To je mešanica lipovega in kostanjevega medu. 

Da se malo spomnimo, kako je zgledala letošnja čebelarska sezona. Aprila je pričelo vse lepo cveteti. Divja češnja se je lepo razcvetela, saj je bilo za aprilski čas zelo toplo. Tudi regrat je začel lepo cveteti in čebele so ga pričele lepo obletavati in nabirati. A ravno ko bi naj pričela mediti divja čenja in regrat se je vreme obrnilo v smer, ki si je čebelarji ne želimo. Pričelo se je hladno obdobje z dežjem. Takšno slabo nestanovitno vreme je trajalo do konca aprila in še celoten maj. To pa pomeni, da letošnjega cvetličnega meda pri nas čebele niso mogle nabrati. V juniju se je delno otoplilo in v juliju je zacvetela lipa in kostanj, ki je pri nas glavna paša za čebele, saj smo na južnem sončnem delu Pohorja na nadmorski višini 550 m. 

Moj mentor Tone iz čebelarskega društva Rače in moj sodelavec, mi je pomagal čebele pripraviti tako dobro, da so nabrale res lepo količino medu, za naše malo čebelarstvo, ki čebelari po sonaravni metodi, ki je obvezna pri ukvarjanju z Apiterapijo.

       

apihiska med1 apihiska med2
Vito z ometalnikom za čebele Vito in Tone pri pripravah na odvzem medenih satov

 

V soboto 24. 7. 2021 smo točili mešanico lipovega in kostanjevega medu. Na pomoč mi je zopet priskočil Tone. Na praksi pa sva imela tudi mojega sina Vita, ki ima veliko veselja do čebelarjenja.

Zvečer smo se vsi skupaj razveselili lepe bere 30 kg mešanice lipovega in kostanjevega medu, ki je zelo dober po okusu.  

 

apihiskamed
Mešan lipov in kostanjev med 2021 

 

Poudariti moram, da smo tudi čebelam pustili dovolj, da bodo ob krmljenju lahko preživele zimo. Zelo pomembno, da ob sonaravnem čebelarjenju pustimo čebelam tudi med za hrano čez zimo. 

Hvala čebelice za pridno delo skozi zahtevno leto. 

 

 

 

Kako izdelati doma sveče iz čebeljega voska

 

Danes vam bom predstavil, kako doma sami izdelate sveče iz čebeljega voska.

https://www.facebook.com/Apihiska

Stenj

Zelo pomembno: za sveče iz čebeljega voska potrebujete okrogel bombažni stenj.

Ploščati stenji, ki se običajno uporabljajo za parafinske in stearinske sveče, ne delujejo. Zaradi svoje strukture lahko okrogli stenji prenašajo več voska brez zamašitve, kar je še posebej pomembno pri bolj viskoznem čebeljem vosku.

Okrogli stenji so na voljo v različnih velikostih. Debelina (število), ki jo potrebujete, je odvisna od poznejšega premera sveče in jo najdete v naši tabeli.

 

Vosek

Najbolje je, da čebelji vosek kupite pri čebelarju. Torej imate kontaktno osebo in ste lahko prepričani, da za svoje sveče resnično uporabljate 100% čisti čebelji vosek.

Dobra surovina je osnovna zahteva za uspeh sveč in zgorevanje čisto brez saj. Zato bodite pozorni na čim bolj čist vosek. Čebelji vosek brez ostankov ekološko vzgojenih čebel večkrat razjasnimo, dokler ne ostane brez suspendiranih snovi. Nato ga vlijemo v praktične 100 g palice.

Cene za 100g voska se gibljejo med 20 in 60 € odvisno od tega ali je vosek ekološki ali pa je obremenjen z zravili proti varoji.

Pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in ponudili vam bomo čebelji vosek.

 

Oblika

Za najboljše izelane sveče potrebujete visokokakovostnimi silikonski kalup. Če ste malo kreativni, vam ni treba kupovati izredno dragih kalupov.

Čebelji vosek lahko na primer nalijete neposredno v okrasne kozarce, stare skodelice ali čudovite pločevinke. Tudi polovico pomarančne lupine, zvitkov toaletnega papirja ali zavitkov tetrapakla lahko čudovito nadgradite in spremenite v obliko sveče. Dejansko lahko skoraj vsak toplotno odporen kalup uporabimo kot model za sveče in ga napolnimo s čebeljim voskom.

Bodi ustvarjalen!

 sveča iz čebeljega voska

 • PRIPRAVA

  1.Pripravite obliko in stenj

  Ne glede na to, ali gre za profesionalni silikonski kalup, kozarec za konzerviranje ali zvitek toaletnega papirja - priprava kalupa za ulivanje je vedno enaka. Stenj za svečo je treba pritrditi na sredino kalupa s pomočjo lesenih nabodalcev in gumic ali obeska za oblačila.

  Če je vaša oblika sveče odprta na obeh straneh (npr. Zvitki toaletnega papirja), jo pritisnete na trdo podlago, da se spodaj zapre. S pločevinkami za hrano lahko izvrtate luknjo, skozi katero se potegne stenj. T

 • STOPITE VOSEK

  2.V vodni kopeli segrejte čebelji vosek

  To najlažje naredite v starem loncu ali skledi, ki je v vročo kopeli. Vendar pazite, da v lonec ne pride voda. Prosimo, bodite zelo previdni z vročim voskom, zlasti kadar so otroci v bližini.

  Pomembno je, da se vosek topi pri razmeroma nizkih temperaturah (približno 70 - 80 ° C). V ta namen voda v loncu ne sme vreti. Mešajte vosek, dokler ni tekoč.

 • NALIVANJE VOSKA

  3. Nalijte sveče

  Najprej v pripravljen kalup nalijte le tanek sloj voska za sveče.

  Nato lahko preostali tekoči vosek previdno vlijete v model in pustite, da se počasi ohladi.

  Strokovni nasvet: Ko se vosek strdi, se včasih okoli stenja pojavi majhna vdolbina. To lahko napolnite z vročim voskom. To pa je treba storiti razmeroma kmalu, preden se sveča popolnoma ohladi, saj se v nasprotnem primeru obe plasti voska ne bosta dobro povezali med seboj. Počasi in enakomerno ohlajanje napolnjene sveče tudi preprečuje to depresijo.

  https://www.facebook.com/Apihiska

 

 

 

Jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk 2020

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11., obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na nepredvidljive razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtci ne bodo pripravljali, je pa s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podana pobuda, da 20. novembra pri pouku na daljavo ali če bodo razmere dovoljevale učni proces v razredu del šolske ure namenijo dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrkovanja.

Pomen rednega zajtrkovanja ter izbire lokalne hrane iz bližine.

Letos imajo še večjo vlogo tudi starši in seveda vzgojitelji, da mlajšim predstavijo pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Pripravite Tradicionalni slovenski zajtrk tudi doma

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem so lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni ter proaktivni tudi več dni prej, tudi pri drugih dnevnih obrokih.

 

Vir: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/jubilejni-10-tradicionalni-slovenski-zajtrk-letos-v-drugacni-obliki/