četrtek, november 30, 2023

Kako začeti čebelariti

Si želite postati čebelar?

Če je vaš odgovor, da potem lahko v nadaljevanju najdete osnovne informacije, kako pričeti čebelariti.

   

Najprej obiščite tečaj za čebelarje začetnike, ki ga na vašem področju brezplačno organizira ČZS. Prav tako je priporočljivo, da se včlanite v čebelarsko društvu, ki je na vašem področju. 

Na začetku čebelrajenja je pomembno, da v društvu dobite mentorja, ki vas bo vodil in vpeljal v čebelarjenje. 

Najbolj priporočljivo je pričeti čebelarjenje s tremi panji. 

Priporočam vam da si najprej priskrbite zaščitno obleko in rokavice, ki vas bodo ščitile, da vas v začetku čebele ne bodo popikale. V začetku ko še ne poznate njihovih pravil je to zelo pomembno, saj so včasih lahko zelo neprijazne, če pridemo k njih ko jih to zelo moti. 

      

 Pri čebelarjenju boste potrebovali še nekja manjših stvari. Kadilnik, dleto in metlico.

    

Kasneje ko boste pridelali med boste pa potrebovali točilo in posodo za med, čebelrski noč in strgalo za poklopce.

        

 Več na to temo pa naslednjem blogu. 

Mazilo s čebeljim strupom proti bolečinam in proti gubicam

Mazila  s čebeljim strupom uporabljamo proti bolečinam in proti gubicam na koži.     

Preden uporabite mazilo s ćebeljim strupom morate vedeti, da se odsvetuje vsakomur, ki ima alergijo na čebelji strup. Izogibati se morate tudi neposrednemu stiku okoli oči. Uporabo mazila s čebeljim strupom se odsvetuje ljudem z alergijo na čebelji strup, pri infektivnih boleznih, tuberkolozi, psihičnih boleznih, boleznih jeter vranice, ledvične bolezni, sepsa in vse gnojne bolezni, bolezni nadledvične skorje, organske bolezni centralnega živčnega sistema, splošna slabost organizma in krvne bolezni in bolezni krvotvornega sistema. Pred prvo uporabo je potrebno preskusiti na majhnem delu kože cca 1 cm kako koža odreagira. Če dobimo rdeč odziv kože potem kreme s čebeljim strupom ne uporbljamo. 

Mazilo s čebeljim strupom shranjujemo nedosegljivo otrokom in na sobni temparaturi cca 25 °C in ni izpostavljeno svetlobi. 

Kako se uporablja mazilo s čebeljim strupom

Mazilo s čebeljim strupom je namenjeno za uporabo na koži. Kožo umijemo in jo posušimo in po opravljenem negativnem testu lahko mazilo nanesemo na kožo. 

Priporočljivo je mazilo uporabljati 10 dni in naredimo pavzo.

Mazilo lahkko nanašamo 2x na dan. 

Mazilo s čebeljim strupom lahko izdealmo sami ali ga kupimo v Sloveniji ali preko spletnega portala www.amazon.de.  Običajno dobimo artikel ki smo ga kupili na amazonu zelo hitro v nekaj dneh. 

Predstavljam vam naš izbor mazil s čebeljim strupom ki jih lahko kupite na amazon.de

Mazila proti bolečinam 

                 

Mazila proti gubicam 

          

Čebelji strup - začetki uporabe v Sloveniji

 

            

 

 Čebelji strup je med prvimi v Sloveniji pri zdravljenju svojih pacientov pričel uporabljati dr. Filip Terč. Bil je zdravnik po rodu Čeh, ki je kot zdravnik delal in zdravil v Mariboru. Bil je tudi čebelar. Svoje paciente pa je pri revmatskih obolenjih zdravil tudi s čebeljimi  piki. Kot zdravnik je bil med prvimi, je vse tudi zapisoval in vodil evidenco. Sodobna znanost je naredila že marsikatero raziskavo koristnih lastnosti čebeljega strupa.

V sodobnem času obstajajo številna koristna mazila s čebeljim strupom. V kolikor vas karkoli zanima mi lahko pišete na email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in vam z veseljem odgovorim.

O tem in marsičem drugem v zvezi s čebeljim strupom pa mojem naslednjem blogu. 

            

Sproščanje z vdihovanjem čebeljega zraka

Sproščanje s čebeljim zrakom

Čebelji zrak je aerosol, to je zrak iz čebeljega panja. Vsebuje hlape cvetnega prahu, medu, propolisa, flavnoidov iz čebelje družine. Čebele s krili povzročajo ventilacijo v panju in vse te zdravilne snovi razpršijo v zrak.

Poglavitne prednosti aerosolne terapije so: Možnost zdravljenja najbolj oddaljenih delov dihalnega sistema, kot so alveole (mešički), saj razpršeni delci zdravilnih učinkovin dosežejo vse dele dihal.

Izogibanje neželenim učinkov, do katerih lahko pride pri ostalih načinih zdravljenja bolezni dihal.

Aerosolna terapija je eden najpomembnejših načinov zdravljenja bolezni dihal. Vdihavanje čebeljega zraka ima zelo blagodejen učinek in zelo dobro vpliva na zdravljenje dihal in duševno počutje.

Zaradi vdihovanja eteričnih snovi iz panja, terapija ugodno vpliva na zdravljenje obolenj kot so astma, alergije, kronični bronhitis, kronična obolenja grla, zelo dobro pomaga pri migrenah, infekcijskih okužbah zgornjih in spodnjih dihal (vnetje sinusov, vnetje nosne sluznice, vnetje ušes, bakterijski in virusni bronhitis), stresih stanjih, psiho-fizičnih težavah, senenem nahodu, pljučnih obolenjih, nespečnosti, nemirnosti otrok, izboljšuje imunski sitem in splošno počutje. Šumenje čebel deluje pomirjevalno in sproščujoče. Bivanje v čebelnjaku 1 uro na dan zelo ugodno vpliva na psihofizično počutje,

Vedno več športnikov se odloča za terapijo z vdihovanjem čebeljega zraka. Krepitev fizične moči športnikov (imajo več zraka, večje in daljše napore zmorejo).

apihiska

Kje se vdihuje čebelji zrak?

Čebelji zrak se vdihuje v apikomori, v kateri se uporabnik lahko zadrži brez nevarnosti, da bi ga pičila čebela. Apikomora je zaprt prostor, v katerem obiskovalec sedi, stoji ali leži, za odprtim panjem s čebelami in vdihava arome. Med terapijo pa se aerosol lahko vdihuje tudi preko namenske cevi in maske iz panja, izdihuje pa se ga v prostor v čebelnjaku. Pred cevjo je nameščena zaščitna mrežica, ki varuje da ne bi vdihnili čebele.

Na koliko časa se vdihuje čebelji zrak:

Enodnevna terapija             1 x 30 min

Tridnevna terpaija             3 x 30 min

Petdnevna terapija               5 x 30 min

Kronični bronhitis in astmatična obolenja

4        tedne vsak      3 dan              30 min

Po pljučnici in drugih boleznih dihal

2       tedna vsak     3 dan              30 min

Za obvladovanje stresa in sproščanje

1 x tedensko           30 min

Vdihovanje aerosola v apikomori:

Priporočljivo 10 dni (vsak drugi dan) po 30 min

Vdihovanje aerosola je zlo zdravo in odlično preventivno zdravljenje. Dobro bi bilo, če bi vsak človek, ki ima dihalne težave, hodil na terapijo z vdihovanjem čebeljega zraka.

Vzpon na Areh in spust Januar 2022

 

                                                 

Nedeljo 30.1.2022 sem se zjutraj ob 8,00 odpravil na trail tek na Areh. Zjutraj sem spil kavo, si naredil zajterk z dvema čajnima žličkama našega medu Apihiška in se odpravil na pot.  Vzpon na Areh sem načrtoval približno mesec in pol in se tudi kondicijsko pripravil. Za teke zadnjega pol leta uporabljam uro Garmin 245, tako da kontoliram pulz in čas teka. Vedno je prvi kilometer najtežji, saj telo še ni ogreto. Štartal sem pri Apihiški, in se odpravil po cesti proti Lepemu vrhu, kot se imenuje hrib nad našo domačijo. Prvi pol kilometra je približno 50 metrov vzpona, takoj zatem pa se prične ravnina, ki cca 3 kilometre z manjšimi vzponi med gozdovi in travniki. Planice je na nadmorski višini 650 metrov in zamano je 3km poti. Na levi strani sta dva kmečka turizma pri Baronu in pri Kovačniku. Takoj za tem se prične prvi manjši vzpon, ki mi malo vzame sapo. Imam še vedno dovolj energije in zdaj pridejo palice še kako v poštev. Takoj za tem vzponom sledi Vrhovšekova ravnina, kjer si malo odpočijem. Do zdaj sem vsako ravnino vsaj malo tekel in dvigoval tempo. Po približno 4,5 km, me pričaka prvi bolj zahteven vzpon, in sem že na cca 780 m nadmorske višine, približujem se 5 km , ki je pri Cestniku in tam je 800 m nadmorske višine. Zdaj me čaka na dolžini cca 1 km vzpon na 900 metrov, skozi prelep gozd, smreke, jelke in bukve. To je eden izmed težjih delov mojega izziva vzpona na Areh. Ko premagam ta vzpon me čaka najlepši del poti, to je ravnina oz. celo malo spusta proti Pekovemu križu skozi prelep gozd. Pri Perkovem križu kaže ura 70 min in za sabo imam 7 km traila. Malo se ustavim popijem vodo, pojem malo banane in nadaljujem vzpon na Areh. Čaka me zadnje tri kilometre po snegu in težjem terenu, tudi veter piha. Zdaj me čaka dvig iz 900 nm na 150 nm na treh kilometrih. Tempo malo upočasnim in se previdno prebijem na Areh. Na Arehu grem v Ruško kočo, kjer se preoblečem, spijem refošk z vodo malo poklepetam in se spustim v dolino. Nazaj večino poti kontrolirano tečem in se vrnem po 3 ure 22 minut. Naredim 800 m vzpona in 800 m spusta. Mišice si namažem s našim produktom Apihiške Smrekovim mazilom, da regeneracija čimprej steče. Drugi dan nimam pretiranega vnetja mišic.