Veseli smo, ker smo v letošnjem zahtevnem letu točili med. To je mešanica lipovega in kostanjevega medu. 

Da se malo spomnimo, kako je zgledala letošnja čebelarska sezona. Aprila je pričelo vse lepo cveteti. Divja češnja se je lepo razcvetela, saj je bilo za aprilski čas zelo toplo. Tudi regrat je začel lepo cveteti in čebele so ga pričele lepo obletavati in nabirati. A ravno ko bi naj pričela mediti divja čenja in regrat se je vreme obrnilo v smer, ki si je čebelarji ne želimo. Pričelo se je hladno obdobje z dežjem. Takšno slabo nestanovitno vreme je trajalo do konca aprila in še celoten maj. To pa pomeni, da letošnjega cvetličnega meda pri nas čebele niso mogle nabrati. V juniju se je delno otoplilo in v juliju je zacvetela lipa in kostanj, ki je pri nas glavna paša za čebele, saj smo na južnem sončnem delu Pohorja na nadmorski višini 550 m. 

Moj mentor Tone iz čebelarskega društva Rače in moj sodelavec, mi je pomagal čebele pripraviti tako dobro, da so nabrale res lepo količino medu, za naše malo čebelarstvo, ki čebelari po sonaravni metodi, ki je obvezna pri ukvarjanju z Apiterapijo.

       

apihiska med1 apihiska med2
Vito z ometalnikom za čebele Vito in Tone pri pripravah na odvzem medenih satov

 

V soboto 24. 7. 2021 smo točili mešanico lipovega in kostanjevega medu. Na pomoč mi je zopet priskočil Tone. Na praksi pa sva imela tudi mojega sina Vita, ki ima veliko veselja do čebelarjenja.

Zvečer smo se vsi skupaj razveselili lepe bere 30 kg mešanice lipovega in kostanjevega medu, ki je zelo dober po okusu.  

 

apihiskamed
Mešan lipov in kostanjev med 2021 

 

Poudariti moram, da smo tudi čebelam pustili dovolj, da bodo ob krmljenju lahko preživele zimo. Zelo pomembno, da ob sonaravnem čebelarjenju pustimo čebelam tudi med za hrano čez zimo. 

Hvala čebelice za pridno delo skozi zahtevno leto.