Print this page
četrtek, 14 oktober 2021 22:58

Propolis - alkoholna tinktura Featured

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Propolis je produkt čebelje družine, katerega le ta uporablja za svojo domačo lekarno.

 

Propolis ali zadelavina je smolast čebelji proizvod, ki so mu že v antiki namenjali posebno pozornost. Beseda propolis je grškega izvora in pomeni pred mestom oziroma obrambo mesta. Čebele ga uporabljajo za premaz notranjih sten panja, za zadelovanje notranjih razpok in špranj, za popravilo satja, zato ga imenujemo tudi zadelavina.

Sestava propolisa

Propolis je sestavljen iz različnih rastlinskih smol ki jih čebele naberejo na popkih opola, reze in na drugih rastlinah. Nabranim smolam čebele dodajo še izloček iz lez slinavk. Čebele dodajo smolam tudi vosek, da snov postane bolj lepljiva. Barva propolisa je od zelenorumene do temnorjave, odvisno od izvora in starosti. Pri višjih temperaturah je lepljiv, pri nizkih pa krhek ter se ob lomljenju drobi. Kemijska vsebnost propolisa: smole in balzami (55%), vosek (30%), eteričn olja (10%), vetni prah (5%). Z natančnimi fizikalno-kemijskimi metodami so v propolisu našli še 60 različnih snovi od katerih so najbolj značilni lavoni, lavnoidi, različne organske kisline,alheidin  druge.

Lastnosti propolisa

Številna medicinska poročila o propolisu dokazujejo, da zavira razvoj baktrij ali jih celo uničuje, pospešuje celjenje ran  in pomaga pri zdravljenju vnetij. Pomembno je njegovo antibiotično delovanje, saj ne učinkuje samo na bakterije ampak tudi na različne viruse. Ugotovili so tudi, da učinkuje na nekatere vrste glivic. Pogosto ga uporabljajo pri revmatičnih obolenjih in za krepitev imunskega sistema. Deluje tudi kot antioksidant, zaradi česar ga uporabljajo v prehrambeni, kozmetični in farmacevtski industriji. Dokazano je, da propolis pri nekaterih težavah res pomaga. Predvsem ga uporabljamo pri zdravljenju slabokrvnosti, obolenj dihal in dihalnih poti, pri vnetju dlesni in ustne votline, pri zobobolu. Pomaga pri vnetju želočne sluznice, pri vnetju debelega črevesa, pri različnih poškodbah in obolenjih kože.

Additional Info

  • Količina: 20 ml
  • Cena: 6,90 EUR
  • Naročilo: na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Read 185 times Last modified on ponedeljek, 25 oktober 2021 18:30

Latest from Super User