nedelja, maj 19, 2024

Apiterapija je uporaba celotne skupine čebeljih izdelkov, ki jih lahko vzamemo iz panja. Čebelji izdelki, ki jih uporabljamo v apiterapiji so:

  • med,
  • čebelji strup,
  • propolis,
  • cvetni prah,
  • matični mleček,
  • trotovske ličinke,
  • čebelji vosek in
  • čebelji zrak.

Iz vseh naštetih izdelkov, lahko izdelujemo pripravke, kot so tinkture, mazila, napitke, namaze s katerimi lahko preprečujemo obolenja, lajšamo obolenja ali pa celo pozdravimo obolenja in zopet dvignemo odpornost telesa. Vedno pa je v prvi vrsti potrebno spremeniti način življenja. Torej opustiti mastno hrano, kajenje, pitje alkoholnih pijač in drugih nezdravih razvad.  Osnove vsega je vsakodnevno uživanje medu in potem glede na težave kombiniramo med z ostalimi čebeljimi izdelki. Čebelji izdelki imajo hranilne in zdravilne lastnosti, katere so ljudje uporabljali že v starih časih. Kitajci, Egipčani, Grki in Rimljani so uporabljali med za zdravljenje ran in propolis za konzerviranje mumij in preprečevanje številnih bolezni.

Za čebelji panj je znano, da je prava domača lekarna. Lahko rečemo, da je apiterapija alternativna oblika medicine, ki obravnava zdravljenje bolezni s čebeljimi pridelki in pri tem uporablja holistični pristop, kar pomeni celovito zdravljenje, uporablja pa tudi znanje drugih holističnih terapij, kot so fitoterapija (uporaba zelišč), aromaterapija (uporaba hlapljivih snovi), akupunktura, akupresura... in uradne medicine. Apiterapija v Sloveniji sicer ni uradno priznana s strani medicine, vendar le ta čebelje pridelke pogosto priporoča kot dopolnilo pri zdravljenju, preprečevanju ali lajšanju določenih obolenj.

Najpogosteje sta uporabljena dva načina. Prvi je uporaba pridelkov kot so cvetni prah, med, matični mleček, propolis, čebelji vosek in čebelji strup za lajšanje ali odpravljanje zdravstvenih tegob. Drugi pa je, da se uporablja čebeljo družino oziroma čebele same. Primeri tega načina so inhalacija aerosola (zraka), ki prihaja neposredno od čebelje družine iz panja, poslušanje čebeljega brenčanja za pomiritev itd. (Pušnik, 2016, str. 7).

 a)    Zdravljenje s čebelami in čebeljimi izdelki - apiterapija

Apiterapija nudi številne pozitivne zdravstvene učinke. Mnogi primeri in raziskave pričajo o tem, da se je osebam, ki so večkratno koristile aplikacijo apiterapije na svoje telo, bolezensko stanje izboljšalo (Grošelj, 2015). Najbolj razširjena oblika apiterapije v praksi pri ponudnikih je v zadnjem času vdihavanje aerosola (zraka) neposredno iz čebeljega panja. Apliciranje poteka največkrat preko preproste naprave, ki je nameščena na zadnjih vratih panja. Naprava s pomočjo ventilatorja oziroma brez njega, iz panja vleče zrak, nasičen z aerosoli, ki vsebujejo propolis, cvetni prah, med in druge snovi. Tega pa na drugi strani oseba vdihava preko obrazne dihalne maske, ki je na napravo povezana s cevko. Terapija je najbolj primerna za astmatične bolnike in bolnike s kroničnimi pljučnimi obolenji, ker blagodejno vpliva na dihala. Lahko pa se uporablja tudi na splošno za prehladna obolenja, alergije na cvetni prah, pomiritev, premagovanje stresa itd. Edina slabost tega načina je, da je sezonsko omejen in se običajno ne uporablja preko zime, ker so takrat čebele neaktivne in se jih s tovrstnim posegom lahko vznemirja. Ciljna javnost za ta produkt so starejši ljudje (upokojenci), bolniki z astmo ali drugimi pljučnimi obolenji, otroci, stresu izpostavljene osebe... Ponudniki to metodo ponujajo samostojno ali v kombinaciji z medeno masažo. To obliko lahko nudi vsak ponudnik apiterapije, saj ne zahteva posebnih stroškov in tehnoloških zahtev. Potrebno je imeti le ustrezno urejen prostor in opremo za vdihavanje, pa še ta ni nujno potrebna. Če ima čebelar v prostoru več panjev, lahko tudi preprosto odpre zadnja vratca in s tem omogoči prehajanje zraka iz panjev v prostor. V tem primeru je občutek za obiskovalca manj intenziven. Ta inovativni postopek (produkt) je plod razvoja slovenskih čebelarjev in se v glavnem uporablja samo pri nas, ker drugje po svetu nimajo čebelnjakov in AŽ-panjev, v katerih bi lahko ponujali storitev, zato je za tuje turiste še posebej zanimiv in predstavlja dobro tržno nišo (Šivic, 2013b).